TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » Bijzondere ontmoetingen – Internationaal Theosofisch Congres in New York – augustus 2013

Bijzondere ontmoetingen – Internationaal Theosofisch Congres in New York – augustus 2013

16 oktober 2013

Niets wees er op dat wij dit jaar naar New York zouden gaan.  Er was echter een onzichtbare kracht die onze aandacht  er voor vroeg . Een merkwaardige samenloop van omstandigheden bracht ons er toe deze reis te ondernemen.
Om te beginnen ontmoetten we een “heer van stand”, uit India afkomstig, in een pittoresk stadje in Zuid-Frankrijk. Gedurende ons gesprek bleek dat wij allebei Adyar en het Theosofisch Centrum aldaar goed kenden. Meneer  was geboren en getogen aan de Besant Avenue die langs het Centrum loopt naar Kalakshetra, de beroemde dansschool van Rukmini Devi Arundale. Nadat Wouter zijn visitekaartje had gegeven,waarop staat meditatie-en yogadocent, was zijn reactie zeer verrassend.  We werden uitgenodigd bij de familie  -zijn vrouw en dochter hadden zich intussen bij ons gevoegd-  te komen logeren. Maar waar woonde de familie dan?  In New York!!
Thuisgekomen vinden wij in onze mailbox  de bevestiging van bovenstaande invitatie, maar tegelijk de aankondiging voor de Internationale Theosofie Conferentie die gehouden wordt in New York  met een buitengewoon belangrijk onderwerp: “How to awaken Compassion”
De roep van New York en van de Conferentie was sterk en we namen contact op met Jan Kind, die 16 jaar geleden van  Amsterdam naar Brazilië vertrok en enkele telefoontjes van hem  trokken ons over de streep. Jan Kind zat zelf in de organisatie van de Conferentie.
Van 8 tot 11 augustus werd alweer de 15de conferentie gehouden met alle theosofische organisaties tezamen. De intentie van deze conferenties is om de leer die Madame Blavatsky ons heeft gegeven diepgaand te bestuderen. Het thema Compassie , Mededogen is een van de grondslagen van Theosofie. Het is in ieder van ons aanwezig, maar het moet “wakker geschud” worden ten dienste van wereldvrede. Als wij de Eenheid van Leven voor ogen houden zal dat ons stimuleren mededogen wakker te houden. Mededogen is niet hetzelfde als medelijden. Mededogen is niet persoonlijk gekleurd. Het komt van een dieper niveau, daar waar wij ons bewust zijn van de algemene broederschap der mensen.

Een van de vele sprekers legde ook de nadruk  op de algemene broederschap die de sleutel is tot solidariteit en mededogen. “Zorg dat Compassie een levende kracht in je leven wordt”, zegt Bianca Peeters van het Theosofisch Genootschap. “We zijn in staat een bewustzijn van Eenheid te ontwikkelen wat vanzelfsprekend compassie inhoudt”.
Compassie is Wijsheid in werking. Bij HPB vinden wij de bron. Ga Theosofie studeren. En doe dit niet alleen intellectueel, maar gebruik je hoger zelf. Maak een beeld van (de) Eenheid en laat dit inzicht groeien. Indien Eenheid  het uitgangspunt is voor al jouw gedachten en handelen, dan ontwikkel je een Boddhisatva mentaliteit.
In de Stem van de Stilte vinden we: “Mededogen is geen eigenschap. Het is de wet der wetten, eeuwige harmonie, een oeverloze ,universele essentie, het licht van eeuwigdurend recht, waardoor alles is zoals het zijn moet, de Wet van eeuwige Liefde.” “Hoe meer uw ziel zich verenigt met dat wat  IS,  hoe meer u volstrekt Mededogen zult worden.”  “Het Mededogen spreekt en zegt: Kan er gelukzaligheid zijn, wanneer al wat leeft moet lijden?” “Can there be bliss when there is so much sadness in the World?
Behalve de hartverwarmende woorden die door de vele sprekers in naam van de Theosofie werden gesproken, werd er ook veel aandacht besteed aan de wens om als leden van de verschillende organisaties samen te werken.
Trevor Barker wordt aangehaald die zegt: “Wij hebben toch hetzelfde doel. Dat is werkelijke Broederschap.
Emmet Small : “Wij putten uit dezelfde bron. Wees Theosoof—Verenig je!”
Ramu Sudarsan, Ed Abdill, en Michael Gomes, TS NewYork, en Jan Jelle Kepler, vz België waren o.a. sprekers van de TS Adyar.
Wij hadden deze inspirerende dagen niet willen missen en geven dit hiermee graag door.
In 2014 kunnen wij allemaal kennismaken met deze Conferentie en met vele van deze bezielde sprekers , wanneer de Internationale Theosofie Conferentie in het ITC in Nederland zal worden gehouden.

Tot ziens in Naarden.

Wouter en Nell van Beers