TVN Home » Nieuwsbrief » Gandhi en Theosofie

Gandhi en Theosofie

18 april 2014

De biograaf van Gandhi, Louis Fischer, tekende het volgende op uit zijn mond: “Theosofie is de leer van Mw. Blavatsky. Het is het hindoeïsme op zijn best. Theosofie is de broederschap van de mensheid. . . . Jinnah en andere islamitische leiders zijn eens Congress-lid geweest. Ze zijn weggegaan omdat de neerbuigende houding van de hindoes hen stak. . . . Ze vonden de broederschap van de mensheid niet onder de hindoes. Ze zeggen dat de islam de broederschap van de mensheid is. Maar dat is de broederschap van de moslims. Theosofie is de broederschap van de mensheid”.

In het boek van Sylvia Cranston HPB: Het bijzondere leven en de invloed van Helena Blavatsky lezen we: “ Gandhi kwam voor het eerst in aanraking met theosofen in 1889 toen hij in Londen rechten studeerde. Tot dan toe was hij, zoals prof. James Hunt opmerkt in ‘Gandhi in London’, meer geïnteresseerd in mode dan om advocaat te worden. Hij ‘leed aan de koloniale mentaliteit die hem ertoe bracht zich af te wenden van Indiase gewoonten en die van het Westen over te nemen’. In deze periode leerde hij dansen, raakte geïnteresseerd in westerse muziek, nam spraaklessen en studeerde Frans en hij geloofde oprecht dat de Indiërs moesten worden zoals de Engelsen. Hunt vervolgt: ‘Door de theosofie werd Gandhi ertoe gebracht zijn eigen tradities te bestuderen. Dit gebeurde bij veel Indiërs.’ ”

Op internet vinden we nog meer informatie, samengevat:

Gandhi had veel belangstelling voor theosofie en las de boeken van H.P. Blavatsky en Annie Besant. Hij ontmoette veel theosofen en enkele van zijn vrienden voor het leven waren theosoof. Tijdens zijn jaren in Zuid Afrika droeg de theosofie ertoe bij dat hij zijn religiositeit ging verdiepen. Vooral de boodschap van ‘Universele boederschap en de daaruitvolgende tolerantie’ sprak hem aan, verklaarde hij in 1926. Hij wilde echter niet toetreden als lid tot de Theosophical Society, want hij begreep dat zijn opdracht voor dit leven het werk voor en met de massa was.

In 1917 wordt Annie Besant gekozen tot president van de Indian National Congress, later National Congress Party of India. Zij werkt samen met Gandhi tot hij in 1924 president van de INC wordt, waarna zij zich weer aan de theosofie gaat wijden en aan ander filantropisch werk.

Gandhi at Adyar (voorste rij in het midden)

Gandhi at Adyar

Besant and Gandhi, Madras 1921

Besant & Gandhi 1