TVN Home » Nieuwsbrief » Madame Blavatsky en de Studie van de theosofie – Robert Bowen

Madame Blavatsky en de Studie van de theosofie – Robert Bowen

15 februari 2015

De Theosofische Vereniging Nederland heeft een nieuwe druk doen verschijnen van de zogenaamde ‘Bowen brochure’. Deze publicatie is gratis verkrijgbaar in ons informatiecentrum in de Tolstraat 154 te Amsterdam, en in Naarden op het ITC. T.z.t.  zal hij ook verkrijgbaar zijn in alle loges en centra, en online te lezen op onze website: Bowen brochure

Uit de inhoud:

Neem De Geheime Leer ter hand zonder enige hoop te koesteren om de definitieve Waarheid van het bestaan van haar te vernemen, of zonder enig ander idee dan maar te zien in hoeverre zij kan leiden in de richting van de Waarheid. Zie in [deze] studie een middel om het denken te oefenen en te ontwikkelen zoals dat nooit door andere studies ontwikkeld is. Neem de volgende regels in acht:
Wat je ook in De Geheime Leer wilt bestuderen, houd steeds de volgende denkbeelden voor ogen, die de basis moeten zijn van je ideeënvorming:

(a) DE FUNDAMENTELE EENHEID VAN ALLE BESTAAN

Deze eenheid is iets heel anders dan de gebruikelijke opvatting van eenheid – bijvoorbeeld wanneer we spreken van een natie of leger als een eenheid, of dat de ene planeet verbonden is met een andere door middel van magnetische krachten en dergelijke. Zo is de leer niet. Zij zegt dat het bestaan één is, niet een verzameling van zaken die met elkaar verbonden zijn. Fundamenteel is er één Zijn. Het Zijn heeft twee aspecten, positief en negatief. Het positieve is Geest of Bewustzijn. Het negatieve is Substantie, het subject van bewustzijn. Dit Zijn is het Absolute in zijn allereerste manifestatie. Omdat het absoluut is, is er niets buiten. Het is Al-Zijn. Het is ondeelbaar, anders zou het niet absoluut zijn. Als er een deel van afgescheiden zou kunnen worden, zou het overblijvende deel niet meer absoluut zijn, omdat er direct sprake zou zijn van een vergelijking tussen het overblijvende en het afgescheiden deel. Vergelijking is onverenigbaar met enig idee van absoluutheid. Daarom is het duidelijk dat dit fundamentele ene Bestaan of absolute Zijn, de Realiteit moet zijn in elke vorm die er is. [ . . . ]

(b) Het tweede denkbeeld dat vastgehouden moet worden is: ER BESTAAT GEEN LEVENLOZE MATERIE. Elk afzonderlijk atoom is levend. Dat kan niet anders, daar elk atoom in zichzelf fundamenteel absoluut Zijn is. Daarom is er niet zoiets als ‘ruimten’ van ether of akasha, of hoe je het ook noemen wilt, waarin engelen en elementalen ronddartelen als forellen in water. Dat is een gebruikelijke voorstelling. Het juiste denkbeeld toont dat ieder atoom van de materie, op welk gebied dan ook, in zichzelf een leven is.

(c) Het derde gronddenkbeeld dat je moet vasthouden is: DE MENS IS DE MICROKOSMOS. Aangezien hij dat is, bestaan alle hiërarchieën des hemels in hem. Maar in waarheid is er noch macrokosmos noch microkosmos, maar één Bestaan. Groot en klein bestaan alleen maar zo als voorstellingen van een beperkt bewustzijn.

(d) Het vierde en laatste basis-idee dat je moet vasthouden is dat wat uitgedrukt wordt in het grote Hermetische axioma. Het somt alle andere op en vat ze samen:

Zo binnen, zo buiten
zo groot, zo klein
zo boven, zo beneden
er is slechts één Leven en Wet
en de besturende Kracht is één
 Er is geen binnen, geen buiten
geen groot, geen klein
geen hoog, geen laag
in het goddelijk bestel

 Wat je ook in De Geheime Leer uitkiest om te bestuderen, je moet het altijd in verband brengen met deze basis-ideeën.

De tekst van deze brochure is ook online te lezen op onze website: Bowen brochure