TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » Najaarsdag 7 november 2015 in Naarden, over Bijna Dood Ervaringen

Najaarsdag 7 november 2015 in Naarden, over Bijna Dood Ervaringen

22 september 2015

Over Bijna Dood Ervaringen (BDE) is de laatste tijd veel bekend geworden, onder andere door het boek Eindeloos bewustzijn van de cardioloog Pim van Lommel. Op deze najaarsdag 7 november 2015 van de Theosofische Vereniging in Nederland (TVN) in Naarden zullen drie sprekers dit onderwerp behandelen.

Rudolf H. Smit is hoofdredacteur van Terugkeer, het kwartaaltijdschrift van Netwerk nabij-de-dood ervaringen. Hij zal spreken over Drie zeer bijzondere bewustzijnstoestanden.

Breinloos maar toch intelligent: een zeer zeldzaam fenomeen, sommige mensen worden bijvoorbeeld geboren met slechts 5% van de normale hoeveelheid hersenweefsel. Toch kan zich dan nog hoge intellectuele en sociale intelligentie voordoen; een medisch raadsel.
Terminale luciditeit: komt voor bij zwaar gedementeerde ouderen, of mensen wier hersenen op andere wijzen vergaand zijn aangetast. Toch kan het gebeuren dat zulke mensen op de laatste dag van hun leven opeens volmaakt helder worden, alles regelen voor hun uitvaart, afscheid nemen van de familie en daarna in alle vrede sterven.
Bijna dood ervaringen (BDE): een ervaring in een veranderde bewustzijnsstaat tijdens een reële levensbedreigende situatie, het ‘nabij de dood’ zijn. Sceptici beweren dat deze slechts worden veroorzaakt door zuurstoftekort in de hersenen. Vooral dit onderwerp zal nader belicht worden.
Deze drie bewustzijnstoestanden suggereren de mogelijkheid van het dualistisch mensbeeld, waarin lichaam en geest weliswaar samengaan, maar onder bepaalde omstandigheden onafhankelijk van elkaar lijken te opereren. Het suggereert ook dat na de dood van het lichaam de geest niet sterft, maar op een wijze die wij niet begrijpen ‘doorleeft’.

Eric Bruijnis was werkzaam als psycholoog. In het kader van zijn studie theologie heeft hij verslagen van mensen met een Bijna Dood Ervaring (BDE) vergeleken met ervaringen in de onzichtbare wereld van de twee mystici Lorber en Swedenborg. Hij zal spreken over Bijna dood ervaringen en ervaringen van mystici .

Zien mensen met een BDE een zelfde wereld als mensen die werkelijk zijn gestorven? Dat een BDE in ieder geval belangrijke kenmerken gemeen heeft met de ervaringen van gestorvenen blijkt uit de waarnemingen die in de loop der eeuwen beschreven zijn door diverse mystici. Studie, onder andere in het werk van zieners als Swedenborg (1688-1722) en Lorber (1800-1864) geeft een vrij goed beeld van hoe gestorvenen functioneren in de onzichtbare wereld. Hoewel er overeenkomsten zijn, zijn er ook een interessante verschillen, zoals in tijdsbeleving en in emotionele stemming. Swedenborg en Lorber spreken over verschillende gebieden, zoals men dat ook in esoterische theorieën kent. De ervaringen van gestorvenen lijken ook samen te hangen met hun geestelijke ontwikkeling.

Wim Leys is voorzitter van de TVN. Hij geeft cursussen Inleiding in de theosofie en lezingen over theosofische en hieraan te relateren esoterische onderwerpen. Zijn lezing: De dood en daarna, geplaatst in een theosofisch kader.

In theosofie vindt men uitgebreide beschrijvingen van wat de dood is en wat de gestorven mens daarna beleeft, dit aan de hand van de kennis omtrent de mens als een samengesteld wezen. De student in theosofie heeft misschien nog geen eerstehands kennis van deze zaken, maar kan zich aan de hand van zijn studie toch een redelijk beeld vormen van dit mysterie. Theosofische kennis over de dood en daarna geeft hem een goed referentiekader om de tegenwoordig zo actuele getuigenissen van Bijna Dood Ervaringen, van beschrijvingen van mystici en van leringen vanuit verschillende religies, in perspectief te plaatsen.

Voor informatie en inschrijving zie Najaarsdag 7 nov 2015 folder