TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » Verslag najaarsdag 7-11-2015 over Bijna Dood Ervaringen

Verslag najaarsdag 7-11-2015 over Bijna Dood Ervaringen

8 november 2015

Verslag najaarsdag 7-11-2015 over Bijna Dood Ervaringen

In aanwezigheid van de drie sprekers van deze dag en een grote groep toehoorders, verwelkomde de voorzitter Wim Leys het hele gezelschap en wees op het belang van de studie van BDE en aanverwante onderwerpen.

Als eerste spreker begon Rudolf H. Smit over ‘De Bijna Dood Ervaring als bijzondere bewustzijnstoestand’. Door zijn overtuigende taal gebaseerd op ervaring en onderzoek, en  mede door waar gebeurde verhalen en voorbeelden uit zijn netwerk, konden we haast niet meer twijfelen aan de echtheid van dit fenomeen. Sterker nog: iemand gaf te kennen dat ze bijna verlangde naar een dergelijke ervaring. We kregen inzage in verschillende soorten BDE en in randverschijnselen in de hersenen. Rudolf stelde zelf Annemieke voor die kwam getuigen van haar eigen BDE en hoe dat haar leven rijker en liefdevoller maakte. In de vraag en antwoord momenten waren enthousiaste reacties, aanvullingen en opmerkingen. Er was zelf nog iemand uit het publiek die spontaan wou getuigen van een eigen ervaring. Verder werd hier vermeld dat meditatie ook kan leiden naar een aanverwante verheven beleving zonder dat er een levens-bedreiging aan te pas komt.

Bij het nuttigen van een heerlijke maaltijdsoep gemaakt door Loes werd er grondig nagepraat over de vorige lezing, en viel het op dat heel wat mensen vertrouwd zijn met dit onderwerp.

De tweede lezing ‘Bijna doodervaring en ervaringen van mystici’ werd door Eric Bruijnis op een verhelderende wijze uiteengezet. Hij gaf ons een overzicht van verschillende sferen en tussen-gebieden in het hiernamaals, gebaseerd op het werk van zieners als Swedenborg en Lorber. Hij sprak o.a. over: het nut van ‘Het zuiver zien van de ziel’ om in andere gebieden te komen, over het nut om je motieven en verslavingen te zuiveren en over het nut van authentiek zijn.

Onze eigen voorzitter van de TVN Wim Leys sloot de rij sprekers met zijn lezing: ‘De dood en daarna, geplaatst in een theosofisch kader’. Wim begon met een uiteenzetting van het zeven-voudig mensbeeld zoals we dat kennen binnen de theosofie, hieraan koppelde hij wat er kan gebeuren na de dood als één voor één de lichamen afsterven en welk deel er zou reïncarneren. Spreker maakte op meesterlijke wijze enkele verbindingen met het menselijk gedrag, waardoor een op het eerste zicht saai onderwerp, het publiek aan het lachen werden gebracht. Ook hier bleven de vragen maar komen en konden de mensen er niet genoeg van krijgen, waardoor de tijd ruimschoots werd overschreden.

Voor alle sprekers, medewerkers en aanwezigen was het een geslaagde dag. Het voelt prettig om met zijn allen bij te dragen om de angst en zorgen voor de dood te relativeren en te beseffen dat er iets moois in ons de dood overleeft.

Rudolf Smit

Rudolf Smit

Koffiepauze Koffiepauze Eric Bruijnis Eric Bruijnis Wim Leys Wim Leys