TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » DE MONADE – “Want soms spreken andere stemmen”

DE MONADE – “Want soms spreken andere stemmen”

1 september 2016

Geheel in overeenstemming met de leringen van H.P. Blavatsky, hieronder een citaat van C.W. Leadbeater uit zijn boekje The monad.

Voorlopig is het de Monade, onze persoonlijke god, de god in ons, die ons hier beneden doet verschijnen als een manifestatie van hem op deze oneindig lagere gebieden. Wat zijn bewustzijn is op zijn eigen gebied kunnen we zelfs bij benadering niet zeggen, ook niet als hij de eerste sluier heeft aangetrokken, en de drievoudige Geest is geworden. De enige manier om zoiets te begrijpen is zich te verheffen tot de monade, en dan met hem één te worden. Als we dat doen zullen we begrijpen, maar zelfs dan zal het voor ons volslagen onmogelijk zijn aan anderen uit te leggen wat we weten. Het is op dat niveau, het niveau van de drievoudige Geest, dat wij die het onderzoeken pas de Monade kunnen waarnemen, die dan een drievoudig licht van verblindende heerlijkheid is, die toch zelfs op dat niveau zekere eigenschappen bezit waardoor de ene Monade verschilt van de andere.

Vaak vraagt de leerling: “Maar wat hebben wij hiermee te maken terwijl wij hier beneden zijn – deze onbekende heerlijkheid die zo ver boven ons ligt?” Dat is een hele natuurlijke vraag, maar in werkelijkheid zou het omgekeerd moeten zijn: want de ware mens is de Monade, dus we zouden moeten zeggen: “Wat kan ik, de Monade, doen met mijn drievoudig Ego, en daardoor met mijn persoonlijkheid?” Dit zou de juiste houding zijn, want zo zou het de feiten uitdrukken, maar wij kunnen dit niet waarmaken. Toch kunnen we tegen onszelf zeggen: “Ik weet dat ik de Monade ben, hoewel ik dat nu niet kan uitdrukken; ik weet dat ik het Ego ben, slechts een klein fragment van die Monade, maar toch buitenproportioneel groter dan wat ik nu als mijn persoonlijkheid ken, hier beneden”. Meer en meer zal ik proberen mezelf te realiseren als dat hogere en grotere wezen; meer en meer zal ik erop toezien dat deze lagere vertegenwoordiger van mijzelf zijn eigenlijke bestemming waardig is; meer en meer zal ik erop toezien dat dit lagere zelf steeds klaarstaat om de minste hint of fluistering van boven op te vangen – de suggesties van het Ego die we intuitie noemen – en de Stem van de Stilte te herkennen en te gehoorzamen”.

Want de Stem van de Stilte is niet altijd dezelfde, maar verandert als wij evolueren; of misschien is het beter te zeggen dat zij in werkelijkheid wel altijd dezelfde is, maar dat zij op verschillende niveaus verschijnt als wij opstijgen. Voor ons nu is zij de stem van het Ego, die tot de persoonlijkheid spreekt, spoedig zal het de stem van de Monade zijn, sprekend tot het Ego; later de stem van de Godheid, sprekend tot de Monade.

Het is belangrijk dat wij deze stem leren onderscheiden, die spreekt van boven maar tegelijkertijd van binnen. Want soms spreken andere stemmen, en hun raadgevingen zijn niet altijd wijs. Een medium is van mening dat elke stem uit het astrale gebied goddelijk is, en dus zonder vragen moet worden gehoorzaamd. Daarom is onderscheidingsvermogen noodzakelijk, zowel als waakzaamheid.

Uit: C.W. Leadbeater The Monad

Als hulp bij het begrijpen een schema van I.K. Taimni, uit Een weg tot zelfontdekking, pag. 23

Monade - Ego - Persoonlijkheid