TVN Home » Nieuwsbrief » Boekhandel » Het juiste uitgangspunt, of Het begin van de weg – géén intellectueel begrijpen alleen.

Het juiste uitgangspunt, of Het begin van de weg – géén intellectueel begrijpen alleen.

26 februari 2016

Literatuursignalering

Rohit Mehta – Zoek naar de weg Studies in “Licht op het Pad”

‘Het eerste deel van Licht op het Pad voert ons naar de ontdekking van het pad door storm, eenzaamheid en overgave heen. In het tweede deel houdt het boek zich bezig met het betreden van het pad. Het ligt voor de hand dat men het pad niet kan begaan voordat men het ontdekt heeft – en toch wordt deze in het oog lopende waarheid vergeten door de meeste mensen, die zich wanhopig inspannen om op het geestelijke pad voort te gaan. Het is, wanneer wij trachten het pad te gaan vóór wij het ontdekt hebben, dat er problemen van discipline en strijd opkomen. Een intellectueel begrijpen, dat in laatste analyse niet meer is dan een vertrouwd zijn met woorden, kan geen ontdekking worden genoemd, al doen wij ons voorstellingsvermogen nog zo zeer geweld aan. De meeste mensen bereiden zich voor op het betreden van het pad op grond van de inlichtingen die zij hebben verzameld. Geen wonder dat zulks eindigt in vermoeidheid, uitputting en teleurstelling. Het element van vreugde verdwijnt als men tracht het betreden te laten voorafgaan aan de ontdekking. Als men het pad betreedt voordat men het ontdekt heeft, doet men niet anders dan een bepaalde gedragsvorm, die in boeken is aangegeven nabootsen. Het is dan een poging het eigen leven om te vormen in de zin van dat voorbeeld. Dat is precies wat meestal verstaan wordt onder discipline. Maar een handelwijze die slechts nabootsing beoogt, is van elke scheppingsvreugde gespeend. En zonder scheppingsdrang heeft een reis op het geestelijke pad geen zin. Daarom is de ontdekking van fundamentele betekenis voordat de kandidaat zijn reis aanvaardt, want het is alleen tegen de achtergrond van een ontdekking dat men de scheppende levensvreugde kan ervaren. Het pad ontdekken betekent het juiste uitgangspunt bepalen. Bij deze ontdekking komt men aan het “begin van de weg”. Dan wordt ons gaan op het pad natuurlijk en spontaan, zonder dat er een element bij komt van onszelf te dwingen om iets te worden wat wij niet zijn’.

Uit: Rohit Mehta – Zoek naar de weg. Studies in “Licht op het Pad”

Dit is een van de vijf delen van de Lotusbundel 1, aanbieding voor € 12,50

Een ander deel van Rohit Mehta is De scheppende stilte. Studies in “De stem van de stilte”

Beide delen zijn ook los verkrijgbaar á € 4,25 per stuk

“Licht op het Pad” en “De Stem van de Stilte” vindt men samen met “Aan de voeten van de Meester” in de bundel Drie wegen, één pad.