TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » Theosofie – een korte schets

Theosofie – een korte schets

23 januari 2016

THEOSOFIE

een korte schets

Theosofie is de verzameling waarheden die de basis vormen van alle religies, die door niemand als exclusief bezit kunnen worden geclaimd. Zij geeft aan de wereld de wetenschap van de Geest terug, en leert de mens de Geest te kennen als zijnde zijn Zelf, en zijn denkvermogen, gevoelens en lichaam als zijn dienaren. Theosofie werpt licht op de geschriften en de leerstellingen van de religies door hun verborgen betekenis te onthullen, en ze aldus te rechtvaardigen voor het intellect, want voor de intuïtie zijn ze altijd gerechtvaardigd. Theosofie plaatst de dood op haar gerechtvaardigde plaats, als een steeds weerkerend incident in een leven zonder einde, die de poort opent naar een voller en stralender bestaan.

Wat zijn haar voornaamste leerstellingen?

Bewustzijn, universeel en individueel

Ten eerste, dat het universum niet zomaar een plek is waar de krachten van de natuur werkzaam zijn volgens het toeval. Elke gebeurtenis die vanaf het begin der tijden heeft plaatsgevonden, heeft plaatsgevonden volgens zekere wetmatigheden. Deze wetmatigheden zijn de uitdrkking van bewustzijn. Alles wat bestaat, van het kleinste deeltje tot de grootste sterrenstelsels is doordrongen van bewustzijn. Deze fundamentele werkelijkheid staat zo ver van ons begrip, dat de wijzen het met de meest uiteenlopende en tegenstrijdige termen hebben benoemd en beschreven. Velen hebben het ‘God’ genoemd, anderen ‘Wet’, ‘Hemel’, `De grote bouwheer’, `Evolutie’ enzovoort. Ieder mens moet zelf, al naar gelang zijn temperament en ervaring, bepalen hoe hij dit bewustzijn wat alles bestuurt wil noemen. Laten wij het ‘Logos’ noemen.

De onsterfelijkheid van de mens

De volgende grote waarheid is dat de Logos woont in ieder mens. Wij zijn niet onze lichamen die teloorgaan bij de dood; dat zijn alleen de kleren die wij een poosje dragen en dan terzijde werpen. Wij zijn onsterfelijke zielen. De volmaaktheid van de Logos woont ook in ons, want wij ‘leven en bewegen en hebben ons bestaan in Hem’. Wij zijn ons niet bewust van onze Goddelijke Natuur, totdat we er in ontwaken.

Reïncarnatie

Wij worden in deze wereld geboren om onze ware aard te verwerkelijken. Onze geboorte is het betreden van een werkplaats of laboratorium waar we langzaam onze vermogens ontvouwen. Maar het is niet mogelijk om onze goddelijke aard met behulp van de ervaringen van één leven te verwerkelijken. Daarom worden we steeds opnieuw geboren: reïncarnatie. We komen het leven binnen, groeien, handelen, voltooien ons werk en gaan terug: sterven. Na een ‘vakantie’ in de hemelse gebieden, waar we de vreugden smaken van onze onvervulde plannen, worden we weer geboren om gelouterd, sterker en wijzer ons werk voort te zetten, om ons denken, voelen en handelen te vervolmaken.

Karma

Terwijl we leven en handelen slagen we soms en falen we soms. We doen het goede en het kwade, aangestuurd door ons altruïsme of onze zelfzuchtigheid. Als we kwaad doen creëeren we wanklanken in de universele harmonie, en we moeten dan die harmonie herstellen. Het kwaad wat de deden moet dan gecompenseerd worden door nieuwe goede daden; het goede dat we zo toevoegen moet omgevormd worden tot een verder strekkend goed. Dit proces van zaaien en oogsten wordt karma genoemd. Het is de wet van herstel van evenwicht, die een mens in werking zet bij elk van zijn gedachten, woorden en daden.

Universele broederschap

Aangezien alle zielen goddelijk zijn, zijn alle zielen gelijkwaardig. Er zijn jonge en oude zielen, maar allen zijn zij broeders. Ondanks alle verschillen (in afkomst, vaardigheden, omgeving, geloof, geslacht of huidskleur) vormen alle mensen een ondeelbare broederschap. Wij allen, hoog of laag, onwetend of wijs, vormen een keten, en de sterkeren groeien door de zwakkeren te helpen. Broederschap is voor allen de wet van groei. Maar deze broederschap breidt zich uit tot alle wezens, dieren, vogels, vissen, planten, mineralen, bergen en zeëen. We groien door onze eenheid met alles. De Goddelijke Natuur, die in hen en in ons aanwezig is, helpt ons voort te gaan in schoonheid.

Evolutie

Er zijn twee eeuwige mysteries, die van de Logos en die van de Mens. Alles wat we aannemen betreffende de Logos: goedheid, waarheid en schoonheid woont ook in de mens. Religie, filosofie, kunst en filantropie zijn allemaal kanalen waarlangs de Goddelijke Natuur afdaalt om zijn schoonheid te onthullen. En onze menselijke natuur stijgt op naar het Goddelijke door te groeien in de deugden en capacitaiten van deze kanalen. Theosofie betekent Goddelijke Wijsheid. Al onze vragen worden beantwoord wanneer we de evolutie begrijpen. Dit is de rechtmatige erfenis van iedere ziel. Maar hij zal het alleen verkrijgen door een broeder te zijn voor al wat leeft.

Theosofische Vereniging in Nederland

Tolstraat 154, 1074 VM Amsterdam

Informatiecentrum open woe t/m zat 13.00 – 17.00 u

Winterreces 24 dec 2015 t/m 5 januari 2016

Tel. 020-6765672

e-mail:

website: www.theosofie.nl