TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » Lezing over Mondriaan als filosoof in Arnhem

Lezing over Mondriaan als filosoof in Arnhem

2 februari 2017

In Arnhem zal op donderdag 16 maart 2017 een lezing worden gehouden over  Mondriaan door de filosoof Jan Bor. Deze lezing is georganiseerd door D3rde Verdieping, organisatie voor spiritualiteit en levensbeschouwing, in samenwerking met afdeling Arnhem van de Theosofische Vereniging.

Mondriaan filosoof – lezing door Jan Bor

Piet Mondriaan 1872 – 1944

 

Jan Bor

Mondriaan filosoof? Hij was toch een schilder, zelfs één van de belangrijkste van de twintigste eeuw? Maar Mondriaan heeft ook tot het einde van zijn leven teksten geschreven. Daarin zet hij in filosofische taal uiteen dat zijn beeldende werk een uitdrukking is van zijn visie op de werkelijkheid. In die zin is hij, zowel beeldend als schrijvend, filosoof. Zijn teksten, die net zo goed als zijn beeldend werk deel uitmaken van zijn oeuvre, vragen om een filosofische verheldering. Jan Bor laat in Mondriaan filosoof zien dat Mondriaans werk oosterse invloeden heeft ondergaan. Daarin heeft de theosofie een rol gespeeld. Maar Mondriaan was te oorspronkelijk om zich door welke leer dan ook te laten beknotten. Hij was een onafhankelijk schilder en een onafhankelijk denker. Zijn werk toont een dimensie die geen leer of theorie kan omvatten.

De lezing wordt gehouden in het auditorium van gebouw Rozet (op loopafstand van het NS-station) op donderdag 16 maart vanaf 19.30 uur.

Nadere informatie op http://www.theosofieinarnhem.wordpress.com/