TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » MINDFULNESS 1. De basis van het beoefenen – en de video van het seminar juni 2017 in Naarden

MINDFULNESS 1. De basis van het beoefenen – en de video van het seminar juni 2017 in Naarden

5 april 2018

Heb je ooit de ervaring gehad om zo volledig te stoppen, om zo compleet te zijn in je lichaam, om zo compleet te zijn in je leven, dat wat je weet en wat je niet weet, dat wat geweest is en wat nog moet komen, en zoals de dingen nu zijn niet langer meer de geringste aanwijzing geven van angst of onenigheid? Een moment van volledige aanwezigheid, voorbij het streven, voorbij louter acceptatie, voorbij de wens te ontsnappen of wat dan ook te herstellen, of vooruit te schieten, een moment van puur zijn, niet langer meer in de tijd, een moment van puur zien, puur voelen, een moment waarin het leven gewoon is. En dat ‘zijn’ grijpt je bij al je zintuigen, bij al je herinneringen, bij al je eigen genen, bij al je liefdes en heet je welkom thuis.

Om de helende kracht van mindfulness te ontwikkelen is meer nodig dan het letterlijk uitvoeren van een concept of een stel instructies. Geen enkel leerproces is zo. Leren en zien en veranderen kan alleen dan gebeuren als de geest open staat en ontvankelijk is. Bij het uitoefenen van mindfulness dien je je hele wezen aan het proces over te leveren. Je kunt niet zo maar een meditatieve houding aannemen en verwachten dat er iets zal gebeuren of een tape of DVD afspelen en denken dat die ‘iets voor je gaat doen’.

De instelling waarmee je aandachtig en in het moment aanwezig bent is van cruciaal belang. Het is de voedingsbodem waarop je het vermogen ontwikkelt je geest tot rust te brengen en je blik te verruimen. Als de gedragsveranderende voedingsbodem is uitgeput, als je weinig energie en toewijding kan opbrengen om te oefenen, zal het moeilijk worden om rust en ontspanning van enige consistentie te ontwikkelen. Als je jezelf probeert te forceren rustig te worden en van jezelf eist dat ‘er iets gebeurt’, zal er helemaal niets ontstaan en zal je snel concluderen dat “meditatie niet werkt”.

Om meditatief bewustzijn te creëren is er een compleet nieuwe wijze nodig om het leerproces te beschouwen. Omdat wij denken dat wij weten wat wij nodig hebben en waar wij dat kunnen halen, dit zit zo ingebakken in ons wezen, dat wij makkelijk verstrikt raken in het proberen de dingen te controleren en ze zo te draaien dat het ons uitkomt, zoals wij ze zouden willen hebben. Maar dit gedrag is tegenstrijdig met de werking van bewustzijn en heelwording. Bewustzijn vereist slechts dat wij aandachtig zijn en de dingen zien zoals ze zijn. Het vereist niet dat wij iets veranderen. En heelwording vereist ontvankelijkheid en aanvaarding, een afstemming op verbondenheid en heelheid. Geen van beide kan geforceerd worden, net zoals je jezelf niet in slaap kunt dwingen. Je moet de juiste voorwaarden creëren om in slaap te vallen en je dan laten gaan. Hetzelfde geldt voor ontspanning. Dat kan niet bereikt worden door wilskracht. Dat soort pogingen zal slechts spanning en frustratie veroorzaken.

Uit: Full Catastrophe Living, Jon Kabat-Zinn

Zeven gedragsfactoren vormen de belangrijkste pijlers bij het beoefenen van mindfulness. Dat zijn niet oordelen, geduld, een beginnersgeest, vertrouwen, niet-streven, acceptatie, loslaten. Deze gedragsvormen dienen bewust ontwikkeld te worden wanneer je oefent. (uit Mindfulness voor beginners, Jon Kabat-Zinn).

In de komende TVN Nieuwsbrieven zullen we deze zeven gedragsfactoren verder belichten.

Van 23 tot 28 juni 2017 vond op het Internationaal Theosofisch Centrum te Naarden de jaarlijkse School of the Wisdom plaats “To be a lamp onto oneself. Mindfulness: a gateway to a spiritual life” met Fernando de Torrijos. Een zeer succesvol seminar en retreat.

Er zijn video opnamen gemaakt. Klik hier om deel 1 te zien, en hier voor deel 2