TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » In memoriam Ali Ritsema (1944 – 2019)

In memoriam Ali Ritsema (1944 – 2019)

28 februari 2020

Ali Ritsema werd geboren in 1944 in het noordoosten van Nederland en groeide op op een boerderij. Ze was een slim en onbevangen meisje, altijd omringd door andere jonge mensen en geïnteresseerd in iedereen. Ze trouwde jong en verhuisde naar Delfzijl, waar ze twee kinderen opvoedde.

Rond 1980 ontdekte ze theosofie en vond bijna onmiddellijk een vriendin in de buurt die haar interesse in de leer van de theosofie deelde. Beiden sloten zich aan bij de TS als leden en Ali begon met haar studie van de vele theosofische handboeken. Ze besloot haar leven te wijden aan theosofie. Zodra haar kinderen het nest hadden verlaten, verliet ze haar man en ging naar het International Theosophical Centre in Naarden, waar ze een klein huis huurde.

Ze nam deel aan studiegroepen en cursussen in Adyar, waar ze veel actieve leden van over de hele wereld ontmoette, werd vrienden met de destijds internationale president van de TS, Radha Burnier en Joy Mills, maar ging ook naar het Krotona Instituut voor Theosofie in Ojai, Californië, waar ze Roger Price ontmoette, die later haar tweede echtgenoot zou worden.

In 1993 werd ze verkozen tot voorzitter van de Theosofische Vereniging in Nederland, een functie die haar de gelegenheid bood om de vereniging open te stellen voor nieuwe leden, door goed georganiseerde weekenden en zomerscholen te verzorgen. Ze gaf ook les in loges en centra en werd vaak ook in andere landen uitgenodigd om dit te doen. Ze schreef artikelen, vertaalde boeken en bleef zelf studeren. Na tien jaar als secretaris-generaal was ze meer dan klaar om af te treden en ging een rustiger deel van haar leven in, verhuizen met Roger Price naar België.

Radha Burnier vroeg haar om haar vertegenwoordiger in Indonesië te zijn, dus ging ze daar verschillende keren heen om te helpen bij het opzetten van loges en het ondersteunen en adviseren van actieve leden daar.

De grote passie van Ali was de Geheime Leer van H.P.B. en ze besloot dat ze echt een verkorte en gemakkelijker toegankelijke versie van dat magnum opus wilde schrijven, in haar moedertaal Nederlands. Dat betekende echter voor haar dat ze zich moest voorbereiden. Daarom verhuisde ze weer naar Nederland, om te wonen in Zoetermeer. Ze trok zich meer en meer terug uit de samenleving en wijdde zich aan studie en schrijven, maar ze hield haar internationale contacten levend door e-mailcorrespondentie.

Ali wilde dat haar fysieke lichaam zo puur mogelijk werd, zodat het haar kon helpen bij het realiseren van haar ideaal. Ze leefde eigenlijk als een non, ontving heel weinig mensen, terwijl ze zich concentreerde op haar studies. Toen kanker werd ontdekt, bleef ze optimistisch, ervan overtuigd dat de ziekte uiteindelijk zou verdwijnen vanwege haar gezonde manier van leven. Helaas werd een paar jaar later pijnlijk duidelijk dat de kanker zich door haar lichaam had verspreid.

In augustus 2019 vierde ze haar 75e verjaardag met haar kinderen en een paar vrienden. Het was een gelukkige bijeenkomst, maar toen was duidelijk geworden dat de fysieke conditie van Ali snel verslechterde. Op 16 december 2019 is ze vreedzaam overleden.

Louis Geertman, ex vice-voorzitter van de Theosofische Vereniging in Nederland.