TVN Home » Nieuwsbrief » Voorbij het zichtbare – Hilma af Klint

Voorbij het zichtbare – Hilma af Klint

24 mei 2021

Hilma af Klint (Zweden 1862 – 1944)

Vanaf 1889 bezocht Hilma de Zweedse theosofische loge en op 23 mei 1904 werd ze lid van de Stockholm Loge van de Theosophical Society (Adyar). Ze kreeg de opdracht een reeks schilderijen te maken onder het motto Paintings for the Temple.
In haar testament legde Hilma vast dat haar werk tot 20 jaar na haar dood niet mocht worden getoond. Pas in de jaren tachtig kreeg haar oeuvre internationale bekendheid. Ze geldt nu als een van de pioniers van de abstracte schilderkunst en een van de grote schilderessen van het begin van de 20ste eeuw.
In Nederland werd haar werk in 1987 voor het eerst getoond in het Gemeentemuseum Den Haag in het kader van de tentoonstelling The Spiritual in Art. De eerste solotentoonstelling in Nederland vond plaats in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem in 2010.
Een grote overzichtstentoonstelling kwam er in 2013 in het Moderna Museet in Stockholm, die maar liefst 185.000 bezoekers trok. Aansluitend trok deze expositie naar Berlijn, Malaga en Kopenhagen. Verder waren sommige van haar werken te zien op de Biënnale van Venetië in hetzelfde jaar 2013.
(uit Wikipedia)

Een prachtige documentaire die je voor een luttel bedrag kan streamen is verkrijgbaar hier.

Altaarstuk 1