TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » Buitenland » In memoriam Danielle Audoin 1926-2017

In memoriam Danielle Audoin 1926-2017

20 september 2017

Op 26 juni 2017 is Danielle Audoin vredevol overgegaan naar een hoger leven. Een herdenkingsdienst vond plaats op zondag 1 oktober 2017 om 15.30 uur in de gebouwen van de Société Théosophique de France, Square Rapp 4, Parijs 7e.

Bij velen onder ons is ze bekend als de auteur van boekjes als ‘Een benadering van Theosofie’ en ‘De Gulden Treden’, waarin ze op prachtige wijze inzicht geeft in deze leidraad voor een spiritueel leven.

Danielle Audoin werd geboren in 1926 in een gelovig christelijke familie. Na een gelukkige jeugd voltooide ze haar piano studies terwijl ze tegelijk haar licentie in de rechten behaalde. Bestemd om kinderrechter te worden, begon ze haar praktijk met een stage op het Voorzitterschap van de Raad onder leiding van Robert Schuman. Omwille van haar huwelijk deed ze afstand van deze startende carrière. Ze kreeg een dochter, Isabelle; twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

In december 1956 werd ze lid van de Société Théosophique de France (STF). Ze nam deel en droeg bij aan ontelbare seminaries, zomerscholen, Europese en Wereldcongressen. Meerdere malen bezocht ze het hoofdkwartier in Adyar, waar ze deelnam aan Internationale Conventies. Meerdere malen ook werd ze gekozen en herkozen voor de Bestuursraad van de STF en vervulde ze binnen de Sectie ontelbare taken, zichtbaar en onzichtbaar, alvorens administratieve verantwoordelijkheden aan te nemen.  Opmerkelijk was de periode (de jaren 70, 80 en 90) waarin zij als voorzitster van de “Branche Jeanne d’Arc” in Orléans, zelfs leden vanuit Parijs aantrok door haar charisma, haar grootmoedigheid en haar toewijding.

Modern en vooruitdenkend, met respect voor de traditie, heeft ze veel aandacht besteed aan onderwijs. Vanuit een gedrevenheid tot het helpen van haar naaste, nam ze jarenlang deel aan praatprogramma’s voor voormalige alcoholisten, waarvan één haar bleef schrijven tot zijn eigen dood. Haar stille mededogen breidde zich uit tot Tibet en Nepal, waar ze bijdroeg aan een aantal programma’s voor sociale bijstand en onderwijs, waaronder de opleiding van artsen volgens de Tibetaanse medische wetenschap. Haar peetdochter-arts is momenteel werkzaam in een ziekenhuis in een Tibetaanse kamp in het zuiden van India waar Tibetaanse migranten verzorgd worden.

Gedreven door haar mystieke aard en haar liefde voor kinderen, heeft ze meerdere jaren de functie van Nationaal Ridder in de Internationale Orde van de Tafelronde vervuld.

Ze onderzocht het theosofisch onderricht op een diepgaande en consistente wijze, wat een lange spirituele band met Adyar toeliet. Ze is auteur van verschillende theosofische boeken gepubliceerd door de Editions Adyar. Sommige zijn vertaald in het Engels, Russisch, Nederlands, Italiaans, Spaans.

Diegenen die de gelegenheid hadden haar te ontmoeten, herinneren zich haar vriendelijkheid, haar grootmoedigheid en haar rechtvaardigheid. Degenen die het geluk dicht bij haar te staan, herinneren zich haar als zuiver Licht.

Trân-Thi-Kim-Diêu

Danielle Audoin 1926-2017