TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » Rudi Jansma 1949-2017 – een bevlogen zoeker naar waarheid

Rudi Jansma 1949-2017 – een bevlogen zoeker naar waarheid

20 oktober 2017

Medio september bereikte ons het onverwachte bericht dat Rudi tijdens zijn verblijf in Nepal is overleden. Hiermee verliezen theosofen in Nederland een belangrijke representant. Wij kennen Rudi als een gedreven zoeker naar waarheid. Aan de Universiteit Utrecht studeerde hij biologie en scheikunde, gevolgd door een master degree (tropische ecologie en natuurbeheer). Maar de wetenschappelijke wereld in Nederland beantwoordde niet aan zijn verwachtingen. Deze vormde voor hem slechts een solide basis voor verder onderzoek, dat hem naar theosofie en oosterse leringen leidde. Jarenlang werkte hij in de theosofische boekwinkel aan de Haagse Molenstraat. Het werd een vertrouwd ontmoetingspunt voor veel theosofen en andere spirituele zoekers. Zijn verbondenheid met het Theosofisch Genootschap Pasadena hinderde hem niet goede contacten te onderhouden met andere theosofische groeperingen. In Adyar en bij International Theosophical Congres-bijeenkomsten was hij geen onbekende. Hij voelde zich duidelijk onderdeel van een wereldwijde gemeenschap van theosofische studiegenoten.

Het verbaasde niemand dat hij zich uiteindelijk in India meer thuis voelde dan in Nederland. Sinds 2004 woonde hij in Jaipur, in nauw contact met de jain-gemeenschap aldaar. Als “westerse jain” vond hij daar de rust om onderzoek te doen, te studeren, boeken te schrijven, werk van anderen te vertalen en lezingen voor te bereiden. Zelf schreef hij meerdere boeken. Veel theosofen zullen zijn Handboek hindoeïsme en Jainisme, een introductie kennen. Het gaat te ver om al zijn werk hier op te sommen, want dat wordt een lange lijst. Hij vertaalde meer dan tien boeken, was redacteur van onder andere Anuvibha Magazine en Jain Online Magazine en werkte als lector. In 2013 behaalde hij een (summa cum laude) PhD  intercultural philosophy aan de Universidad Central Nicaragua.

Wij zullen Rudi vooral herinneren als een bijzonder aimabel mens. Een bescheiden, solitaire man. Wie een vraag had, kon altijd bij hem terecht voor een doordacht antwoord. Zijn laatste twee boeken (uitgegeven 2016) Ecology Religion en Consciousness, Mind & Brain getuigen van een diep inzicht. Hier op aarde is zijn zoektocht naar waarheid ten einde. Hij zal ongetwijfeld doorgaan met zijn onderzoek in de wereld waar hij nu verkeert. Dat is een troostrijke gedachte.

 

Rudi Jansma 1947-2017