TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » José van der Loop – Yogafilosofie – 26 januari 2023

José van der Loop – Yogafilosofie – 26 januari 2023

19 november 2022

‘Beheersing en transformatie van bewustzijn’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is José-Advaita-Vedānta-1024x341.png

Deze online lezingen via Zoom wordt gegeven door José van der Loop www.yogafilosofie.nl in samenwerking met de Theosofische Vereniging in Nederland www.theosofie.nl 

Op 26 januari 2023 geeft José weer een lezing over de Yoga Sutra’s die dieper in gaat op de minder belichte delen van dit geschrift. De eerste lezing gaf zij op 24 november 2022, maar die hoef je niet gevolgd te hebben om deze te kunnen volgen. Meer informatie over die lezing tref je hier: https://www.yogafilosofie.nl/#agenda-online-lezingen (klein stukje naar onder scrollen)

De Yoga aforismen van Patañjali vormen dé basistekst op het gebied van Raja-yoga die op briljante wijze systematisch een geestelijke weg beschrijven die tot bevrijding en verlichting leidt. En dat is precies waar deze lezing over gaat!

Voor de meerderheid van ons in het Westen, is begrip van yoga vooral bekend door de beoefening via specifieke lichaamshoudingen (asana’s). Door zijn tekst over yoga biedt Patañjali scherp inzicht in de achterliggende filosofie.

Het 8-voudig pad vormt het bekendste deel uit de Yoga Sutra’s. Patañjali werpt daarmee helder licht op de innerlijke werking (psychologie) van de geest, zijn neigingen, modificaties en toestanden waarin we vast komen te zitten en hoe we deze kunnen overwinnen.

Maar er is meer! Patanjali beschrijft in de Yoga Sutra’s ook de weg van devotie en liefde (Bhakti yoga) en hoe bijzondere vermogens tot stand komen, hoe karma werkt, wat ons ego precies is en andere belangrijke onderwerpen!

Met deze sutra’s biedt Patanjali niet alleen inzicht in de achterliggende filosofie maar biedt ons ook een praktische handreiking om zowel via liefde als kennis, inzicht, en transformatie van bewustzijn tot verlichting of Zelfrealisatie te komen.

Het pad dat de Yoga Sutra’s bieden kan heel goed aanvullend aan andere vormen van yoga en wijsbegeerte gepraktiseerd worden.

Onderwerpen in deze lezing:
– Sutra’s, wat zijn dat, waar komen ze vandaan – korte inleiding over de context en achtergrond van de Yoga Sutra’s en wie Patanjali was.
– De vier hoofdindelingen van deze sutra’s en fundamenten van deze sutra
– Uiteenzetting van het door Patañjali beschreven 8-voudig pad 
– Hoe kan je de Yoga Sutra’s in je dagelijks leven toepassen? 
– De lezing geeft je zowel inzicht in de achterliggende filosofie als een praktische benadering met voorbeelden die in ons dagelijks leven toepasbaar zijn!

De lezing wordt gegeven door: José van der Loop
Wanneer – donderdag 26 januari 2023 van 19.30 – 21.30 uur
Waar – online via Zoom
Kosten – 15 euro – na betaling via Tikkie ontvang je een Zoom link. Heb je geen Tikkie geen probleem: je krijgt dan een factuur.
Aanmelden kan via yogafilosofie@gmail.com

Je ontvangt achteraf een samenvatting van de lezing en links naar geschriften, methodes, filmpjes die tijdens de lezing besproken worden.