TVN Home » Nieuwsbrief » “Wat is Bewustzijn?” – 1e voorjaarsdag 11 maart 2023

“Wat is Bewustzijn?” – 1e voorjaarsdag 11 maart 2023

1 februari 2023

Hier vindt u het inschrijfformulier

11 maart 2023
Wat is bewustzijn?

Bij deze themadag over bewustzijn, de eerste van twee “voorjaarsdagen” van de Theosofische Vereniging in 2023, zal interactie tussen de deelnemers op de voorgrond staan. Als input voor het onderlinge gesprek hebben we in de ochtend Arie Bos gevraagd zijn visie te geven op de relatie tussen hersenen en bewustzijn, in de vorm van een lezing met PowerPoint presentatie, en in de middag zullen door middel van drie korte presentaties van Ingmar de Boer, Wim Leys en Arend Heijbroek, die het thema bewustzijn verder zullen belichten in het perspectief van de esoterische filosofie, mede aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven. Na de lezing van Arie Bos volgt een vraag- en antwoordsessie om de gegeven stof te kunnen internaliseren en verdiepen, en in de middag hebben we na de korte presentaties een groepsgesprek in een kleiner gezelschap, zodat we samen het thema verder kunnen uitwerken.

Zie de volledige beschrijving van het programma en dagindeling.

Georganiseerd door de Theosofische Vereniging in Nederland ism het Internationaal Theosofisch Centrum
Locatie: Besant Hall, Meentweg 9, 1411 GR Naarden
Aanvang 10.00 uur, sluiting ca. 16.00-16.30 uur

Bewustzijn en hersenen: kip of ei?
door Arie Bos (ca. 45 min)
Wat bewustzijn is weet ieder van ons zelf het beste. Toch kan niemand er een fysieke definitie van geven. Dat is een van de redenen dat nog altijd niemand kan vertellen hoe de hersenen bewustzijn “maken”. Toch gaan de meeste mensen, vooral ook in de neurowetenschap, er stilzwijgend vanuit dat ze dat doen. Er zijn daarentegen talloze aanwijzingen dat het bewustzijn de hersenen vormgeeft, en ook verklaringen daarvoor. Dat is, uiteraard ook bij neurowetenschappers, wel bekend. Zo zijn er veel meer wetenschappelijke bevindingen die suggereren dat het bewustzijn primair is en de hersenen volgen. Dat er zelfs bewustzijn mogelijk is bij nauwelijks aanwezige of niet functionerende hersenen. Dat zal ik laten zien in mijn presentatie en ook de overwegingen met u delen die dit verschil van inzicht kunnen verklaren.

Enkele definities van bewustzijn door Ingmar de Boer (ca. 15 min.)
Hoe kun je “bewustzijn” definiëren? Welke verschillende theosofische opvattingen bestaan erover? Korte bespreking van de definitie in Annie Besant’s werk “A Study in Consciousness”. Bespreking de opvatting van H.P. Blavatsky over de rol van bewustzijn in de evolutie van de mens. Bespreking van een voorbeeld van een moderne opvattingen vanuit het wetenschappelijk onderzoek naar parapsychologie. (Dean Radin) Ingmar de Boer is vice-voorzitter van de Theosofische Vereniging in Nederland.

De evolutie van bewustzijn
door Wim Leys (ca. 15 min.)
Over de evolutie van bewustzijn door de vier natuurrijken: mineralen, planten, dieren en mensen. Tevens de natuurgeesten (deva’s) en engelen. Wim Leijs is voorzitter van de Theosofische Vereniging in Nederland.

Bewustzijn: ik en de rest door Arend Heijbroek (ca. 15 min.)
De studie van bewustzijn, in al zijn aspecten, is een uitdaging. De hele schepping bestaat uit geest en stof, bewustzijn en materie. Het een bestaat niet zonder het ander.  Als we goed om ons heen kijken nemen we een pluriform veld van bewustzijn waar. Wat is onze eigen plaats daarin? Hoe verhoudt ons bewustzijn zich met de rest van dat veld?  Arend Heijbroek is voorzitter van het bestuur van het Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden.

Kosten deelname
Inclusief koffie en thee. Neem je eigen lunchpakket mee, voor soep wordt gezorgd.

• Leden van de Theosofische Vereniging € 40
• Als je geen lid bent € 50
• Studenten gratis op vertoon van studentenpas of MBO-card

Betalen
• Vooraf betalen heeft de voorkeur:

NL31 INGB 0000 191910 tnv Theosofische Vereniging in Nederland, Amsterdam, vermelden: “Dag Bewustzijn 11 maart 2023”

• Alternatief: ter plaatse pinnen is mogelijk. (geen contante betaling)

Route
Ben je met de auto stel je navigatie dan in op Meentweg 9, 1411 GR Naarden Voor hen die voor het eerst naar het ITC komen: de ervaring leert dat men snel verdwaalt. Raadpleeg daarom de routebeschrijving op de site van het ITC, onderaan de bladzijde: www.itcnaarden.org/visit-us/