Organisatie:
Theosofische Vereniging in Nederland|
Internationaal Theosofisch Centrum Naarden
Locatie:
ITC, gebouw Besant Hall, Meentweg 9, 1411 GR Naarden
Van 7 tot 11 juni van 2024 organiseerde de Theosofische Vereniging in Nederland een succesvolle Zomerschool op het ITC te Naarden. Velen hoopten dat we dit jaar weer zoiets zouden doen, maar de hele zomer was al volgeboekt. Toch willen we aan deze wens tegemoetkomen, en daarom organiseren we een Voorjaarsdag op zaterdag 17 mei, met een actueel thema in deze roerige tijden:
We ervaren, en zien om ons heen, veel zorgen over het voortduren van oorlogen, polarisatie, wantrouwen, onverdraagzaamheid en haat. Kortom, innerlijke en uiterlijke strijd.
Naarmate we ons verder openstellen voor wat buiten ons eigen kleine ikje gebeurt, en naarmate ons bewustzijn zich verruimt, wordt de strijd om ons heen en het leed in de wereld steeds minder draaglijk. Dat kan leiden tot een gevoel van machteloosheid. Welke handvatten en aanwijzingen biedt het theosofisch perspectief ons om hier doorheen te navigeren?
Verdiepende vragen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld:
- Wat betekent innerlijke vrede? Wat is er nodig om een einde maken aan strijd?
- Wat is de oorsprong van het kwaad, en dient het een doel? Zijn strijd en het kwaad hetzelfde?
- Hoe bewaren we innerlijke vrede terwijl we overal strijd ervaren? Helpt onze innerlijke vrede om vrede in de buitenwereld te bewaren of bewerkstelligen?
- Welke rol speelt religie in de grote conflicten in de wereld? Wat zou het besef dat de verschillende religies naar dezelfde werkelijkheid verwijzen kunnen bijdragen?
We maken nadrukkelijk ruimte in dit programma om over dit thema met elkaar in gesprek te zijn. De sprekers hopen met hun bijdrage de aanzet te geven tot een levendige uitwisseling. Samenzijn, onderzoeken en ervaren dat er andere antwoorden zijn dan we dagelijks tegenkomen. Een pittig onderwerp, maar het is onze intentie dat we elkaar inspireren om de uitdagingen van deze tijd in een ander licht te zien.

Kurukshetra – Illustratie uit de Bhagavad Gita
Programma
10.00 Welkom en koffie
10.30 Ingmar de Boer Het huidige tijdsgewricht astrologisch bezien
11.00 Arend Heijbroek Het mysterie van het kwaad
11.30 Gespreksgroepen
12.30 Lunchpauze (Neem zelf brood mee, voor lekkere soep wordt gezorgd.)
14.00 Karin van Beers Van strijd naar vrede
14.30 Paul Boersma De onderliggende eenheid van alle religies
15.00 Gespreksgroepen
16.00 Afronding
Locatie Besant Hall, Meentweg 9, 1411 GR Naarden
Tijd: Ontvangst 10.00 uur, einde programma 17:00 uur.
Lunch: Voor koffie en thee wordt gezorgd. Neem zelf lunch mee. Wij zorgen voor soep.
Entree: Leden TVN € 20, belangstellenden € 30, studenten gratis toegang (op vertoon van een studenten- of MBO-kaart)
Opgeven: via het webformulier https://shorturl.at/oG7kV
Over de inleidingen (elk 30 minuten)
Ingmar de Boer Het huidige tijdsgewricht astrologisch bezien
We leven in een bijzondere tijd, daarover kunnen we het wellicht snel eens worden, met name als we kijken naar pandemieën, oorlogen en geopolitiek. Zijn er astrologische patronen, bijvoorbeeld in de stand van de langzame planeten, die dit weerspiegelen, en wellicht iets kunnen vertellen over de lessen die het individu of de mensheid kan leren? Welke houding kunnen we hier het beste innemen, gezien in een perspectief van het grote plan?
Arend Heijbroek Het mysterie van het kwaad
Het onderwerp ‘kwaad’ is door vooraanstaande theosofen vanuit een spiritueel perspectief bestudeerd. Het begrijpen van de aard van het kwaad betekent niet dat de invloed ervan zal toenemen. Integendeel, zoals we zullen zien, is niet wegkijken, maar een diep inzicht krijgen in de oorsprong en energie van het kwaad de enige manier om er een einde aan te maken.
Karin van Beers Van strijd naar vrede
Universele waarheid, of misschien letterlijker goddelijke wijsheid, is niet zomaar in woorden uit te drukken. De taal zelf is een beperking, maar dat geldt zeker ook voor de ontvanger van de taal: ons mentale verstand. Daarbij is voor ieder mens de weg uniek, er is niet één route. Er zijn net zoveel wegen als er mensen zijn die de weg gaan. Theosofie is als het ware een platform dat ruimte biedt aan alle bronnen die een puzzelstukje van de ene waarheid aandragen. Ze brengt al die puzzelstukjes samen en zo kunnen we het de ene stukje aan het andere toetsen en dat weer aan onszelf. Uiteindelijk leren we dat ons hart de echte toetssteen is. Het helpt als we die puzzel samen proberen leggen.
Paul Boersma De innerlijke eenheid van de religies
In hoeverre bevordert het idee van een onderliggende eenheid van alle religies de innerlijke vrede van individuen, en in hoeverre bevordert dit idee de uiterlijke vrede in de wereld om ons heen? Bij het beantwoorden van deze vragen kan men niet voorbijgaan aan het fundamentele onderscheid tussen innerlijke en uiterlijke religie, tussen esoterische en exoterische religie. Nodig is ook een besef van de relativiteit van alle woorden: ook deze hebben een innerlijke en een uiterlijke kant. Hoe kan de verborgen, dus innerlijke maar reële eenheid van de religies uitgedrukt worden in woorden, of zijn kunstwerken daar geschikter voor? Verinnerlijking vormt de kern van alle religies en leidt tot diepere kennis en diepere liefde. De innerlijke kant van religies is in de geschiedenis aanwijsbaar, maar hoe kan het dat een exponent daarvan als St.-Bernard van Clairvaux toch opriep tot een kruistocht? Neemt de kloof tussen innerlijke en uiterlijke religie tegenwoordig toe of af? Hoeveel scholing is nodig om het idee van de eenheid van de religies volledig te begrijpen, en hoeveel scholing, of liever hoeveel vertrouwen is nodig om het idee in elk geval te accepteren?
Paul Boersma heeft over het thema vertalingen gepubliceerd van toonaangevende auteurs als Frithjof Schuon en Titus Burckhardt. Vorig jaar publiceerde hij, ook over dit thema, een eigen boek, De Grote Drie. Wat betreft het onderwerp innerlijke vrede kan hij putten uit zijn vertrouwdheid met het boeddhistische pad. Ook publiceerde hij een metrische vertaling van het bekende boeddhistische spreukenboek Dhammapada.
————————————
Route naar Besant Hall
Voor hen die voor het eerst naar ITC komen: de ervaring leert dat men snel verdwaalt, mede omdat de navigatie vaak naar een verkeerde plaats verwijst. Raadpleeg de routebeschrijving op www.itcnaarden.org/route-description
Het Internationaal Theosofisch Centrum
Ieder verblijf op het ITC is bedoeld om innerlijke stilte, vrede en een harmonieus leven te bevorderen. Daarom is roken en het gebruik van drugs op het terrein niet toegestaan, wordt er geen alcohol gedronken en alleen vegetarisch gegeten.
De missie van de Theosophical Society (Adyar)
Het dienen van de mensheid door het ontwikkelen en verwerkelijken van een zich steeds verdiepend inzicht in de eenheid van alle leven, de tijdloze wijsheid en spirituele zelftransformatie.
De Theosofische Vereniging (Adyar) kent de volgende doeleinden:
– Het vormen van een kern van de universele broederschap der mensheid, zonder onderscheid van ras, geloof, geslacht, kaste of huidskleur.
– Het aanmoedigen van de vergelijkende studie van godsdienst, wijsbegeerte en wetenschap.
– Het onderzoeken van de onverklaarde wetten van de natuur en van de vermogens die in de mens latent aanwezig zijn.