TVN Home » Nieuwsbrief » artikelen » De Dalai Lama en theosofie

De Dalai Lama en theosofie

25 december 2016

De huidige Dalai Lama, de 14e, Tenzin Gyatsho, werd geïnstalleerd in 1940. In 1959 moest hij als gevolg van de Tibetaanse opstand tegen de bezetting van zijn land door communistisch China naar Dharmsala, India, vluchten. Maar in 1956 had hij al eens een bezoek gebracht o.a. aan de Theosophical Society in Adyar. Hij schreef daar later over: Terugkijkend op mijn leven realizeer ik mij welk een krachtige indruk mijn bezoek aan de Theosophical Society op mij gemaakt had. Daar ontmoette ik voor het eerst mensen, en een beweging, die ernaar streefden de wijsheid van ’s werelds spirituele tradities bij elkaar te brengen, alsook van de wetenschap. Ik bespeurde bij de leden een gevoel van geweldige openheid naar de grote wereldreligies en een oprechte omarming van pluraliteit. Toen ik in 1957 in Tibet terugkeerde, na meer dan drie maanden in wat voor een jonge Tibetaanse monnik een wonderbaarlijk land was, was ik een ander mens geworden. Ik kon niet langer meer leven in het comfort van het exclusivistische standpunt dat het Boeddhisme de enige ware religie zou zijn. Toen de tragische politieke omstandigheden mij in 1959 dwongen in ballingschap te gaan leven in India als vluchteling, kreeg ik paradoxaal genoeg de vrijheid om mijn persoonlijke reis te vervolgen in het begrijpen van en het engagement met de religies van de wereld.

De Dalai Lama bezocht daarna meerdere malen Adyar en ook in 2011 de Theosophical Society in America, Wheaton, USA. Sindsdien is hij lid voor het leven van de Theosophical Society. Eén van zijn boeken heeft hij in Adyar laten uitgeven The opening of the wisdom eye, voor € 8,00 verkrijgbaar in onze winkel of via e-mail te bestellen 

In 1989 ontving de Dalai Lama de Nobelprijs voor de vrede. Na de recente tragische aanslag in Berlijn sprak hij in een redevoering zich voor de zoveelste keer duidelijk uit tegen religieus geweld, getuige deze video: