TVN Home » Nieuwsbrief » Juist denken en juist spreken bepalen de kwaliteit van ons leven

Juist denken en juist spreken bepalen de kwaliteit van ons leven

29 september 2016

De wijze waarop we leven schenkt ons vaak niet de innerlijke voldoening of vrede waarnaar we verlangen, zelfs op die momenten dat we ‘gelukkig’ zijn. We voelen ons soms leeg, onvoldaan en gaan dan op zoek naar dingen buiten onszelf die ons bevrediging kunnen schenken.
Er zijn altijd wel mensen te vinden die bereid zijn ons een snelle oplossing te bieden om dit gevoel van innerlijke leegte weg te halen, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan. De mensheid is zo bezig met ‘wat wil ik en wat kan ik krijgen’, dat we helemaal het zicht lijken te hebben verloren op de kwestie:
Wie we zijn en waarom we hier zijn!
Is het mogelijk om een bevredigend leven te leiden in de wereld van vandaag?
Iedere dag weer moeten we met elkaar leven, hebben we te maken met de mensen om ons heen. Maar vaak blijft hierbij een innerlijk deel van ons onbevredigd. Het is makkelijk onszelf te vergelijken met anderen en ons welslagen af te meten aan de hoeveelheid geld en bezit die we hebben verworven. En hoewel we ongetwijfeld nog rijker kunnen worden en nog meer materieel bezit en macht kunnen verwerven, zijn er toch momenten waarop we innerlijk een zekere leegte ervaren.
Er is een manier van leven die meer gericht is op innerlijke vervulling dan op uiterlijk winstbejag. Er zijn altijd leringen geweest die zelfonderzoek en zelfbewustwording aanmoedigen. Door bespiegeling kunnen we ons denken en onze gevoelens die ons soms dreigen te overweldigen tot rust brengen en daarmee ons bewust worden van ons diepere bewustzijn dat ons ware wezen is.
Het is mogelijk om onze hogere vermogens van intuïtie, begrip, inzicht, liefde, mededogen en creativiteit in onszelf wakker te roepen; dan beginnen we ons te realiseren hoe groot ons potentieel werkelijk is en komen we er achter wat het betekent om ten volle mens te zijn.
Deze levenswijze helpt ons om in het leven te staan, niet alleen vanuit een bewustzijn van onze eenheid met alle anderen, maar ook vanuit de wetenschap dat ons denken, ons spreken en ons handelen bepaalde gevolgen hebben. Hoe beïnvloedt dat wat ik denk en zeg mijn leven?
Het is een algemeen aanvaard gegeven dat een mens vrijheid van keuze heeft. We kiezen zelf datgene waaraan we voortdurend denken en als we ons bewust worden van wat we denken, kunnen we het effect ervan zien op onze gezondheid en op de verrezen gebeurtenissen in ons leven.
Een gedachte is een krachtige eerste schakel in een keten. Wanneer we aan iets denken produceren we een gedachtevorm. Deze heeft op subtiel niveau tegelijk het karakter van een klank of geluidsgolf. Een tweede schakel is het uiten van de gedachte, het spreken. Door de gedachte te verwoorden, veranderen we haar in iets tastbaars waarvoor we persoonlijk verantwoordelijk zijn. Deze eerste twee zijn nauw verbonden met elke daaropvolgende handeling. Er is wel eens gezegd dat we door het geluid van onze eigen stem de ‘melodie’ schrijven die in ons hele leven doorklinkt.
Een gedachte is een trilling. Verder bezitten wij als zelf-bewuste menselijke wezens het vermogen om te scheppen. Door onze gedachten, woorden en daden slaan we onze eigen toon aan die bepaalde ritmische patronen creëert. Deze trillingen trekken andere gelijksoortige trillingen aan; daardoor is ook de uitdrukking ‘soort zoekt soort’ ontstaan.
We kunnen kiezen of we dit vermogen positief gebruiken, tot welzijn van al het bestaande, of dat we het op zelfzuchtige wijze gebruiken. Als dat laatste het geval is, zal het niet alleen invloed hebben op de kwaliteit van ons eigen leven, maar ook op de mensen met wie we in contact komen.
Als we ons eenmaal werkelijk bewust worden van de momenten waarop onze gedachten en onze uitspraken een harmonieuze uitwerking hebben, of juist niet, dan beginnen we bewust vorm te geven aan de kwaliteit van ons dagelijks leven.