TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » Het Vredespaleis werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies.

Het Vredespaleis werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies.

26 december 2018

Dit opmerkelijke en vreugdevolle persbericht werd in september 2018 door o.a. nu.nl gepubliceerd.

Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, grootmoefti en dalai lama in juni 2020 naar Den Haag komen om de zogeheten ‘declaration of friendship’ te ondertekenen.

Dat kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute woensdag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.

Het verdrag moet tot meer verdraagzaamheid en tolerantie onder mensen van verschillende geloofsgemeenschappen leiden. “Het idee is dat de spirituele wereldleiders verbondenheid tussen religies meer gaan uitdragen. Dat is ook in lijn met hun religie”, zegt directeur Erik de Baedts van The Carnegie Foundation.

“Als de religieuze leiders verklaren dat je vreedzaam met elkaar kunt omgaan, hopen wij dat bij mensen het besef doordringt dat je in elk geval niet in religieuze opvattingen tegenover elkaar hoeft te staan.”

Bij het opstellen van het verdrag zijn verschillende organisaties en landen betrokken. Ook hebben verschillende organisaties en landen geld toegezegd om de historische top te kunnen organiseren.

Het zou voor het eerst zijn dat de religieuze leiders, met als doel een vriendschapsverdrag te sluiten, in zo’n iconische setting bij elkaar komen. “Het is gecompliceerd en delicaat om tot zo’n verdrag te komen”, aldus De Baedts.

Religieuze leiders reageren positief op initiatief

De religieuze leiders van de moslims, joden, christenen, boeddhisten, hindoestanen en sikhs hebben volgens The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute positief gereageerd op het initiatief.

Zij schaarden zich eerder al achter een vriendschapsinitiatief van reclamemaker Mark Woerde; Make Friends Across Religions. De Nederlander is de grondlegger van het idee dat nu is overgenomen door de twee organisaties.

Woerde kreeg het eerder voor elkaar om in een videoboodschap 22 leiders van verschillende religies een oproep tot vriendschap tussen godsdiensten te laten doen. Hiervoor kreeg hij in maart in Zuid-Korea, uit handen van de vroegere secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, een vredesmedaille van de Verenigde Naties.

De Haarlemmer zegt dankbaar te zijn dat zijn initiatief nu een vervolg krijgt in een vriendschapsverdrag. “Mijn droom is dat wij als mensen ‘compassie’ als familienaam krijgen. Dit nieuwe initiatief kan dat idee verwezenlijken.”

-0-0-0-

Theosofen verheugen zich hierin, want al sinds de start van de theosofische beweging in 1875 werken zij hieraan. Theosofie was vertegenwoordigd op het eerste “Parliament of the World’s Religions” in Chicago, waar de voordrachten van Annie Besant volle zalen trokken.

Drie belangrijke werken op het gebied van “de eenheid van de wereldreligies” zijn verkrijgbaar in onze webshop.

The Essential Unity of All Religions

Seven Great Religions

Annie Besant on the Brotherhood of Religions