TVN Home » Nieuwsbrief » Activiteiten » Yogafilosofie: geheimen uit de Yoga Sutra’s van Patanjali – 26 januari 2023

Yogafilosofie: geheimen uit de Yoga Sutra’s van Patanjali – 26 januari 2023

3 januari 2023

Deze online lezing via Zoom wordt gegeven door José van der Loop www.yogafilosofie.nl in samenwerking met de Theosofische Vereniging in Nederland www.theosofie.nl 

Op 26 januari 2023 geeft José weer een lezing over de Yoga Sutra’s die dieper in gaat op de minder belichte delen van dit geschrift. De eerste lezing gaf zij op 24 november 2022, maar die hoef je niet gevolgd te hebben om deze te kunnen volgen. Meer informatie over die lezing tref je hier: https://www.yogafilosofie.nl/#agenda-online-lezingen (klein stukje naar onder scrollen)

De Yoga Sutra’s van Patanjali vormen een van de meest gelezen en becommentarieerde sutra’s.
Alle yogatradities zijn erin opgenomen. Jnana, Bhakti, Karma en als geheel vormen ze Raja Yoga. Transformatie en beheersing van Bewustzijn staat centraal in dit geschrift, dat samengesteld is door Maharshi Patanjali rond 350 na Christus.

Het 8-voudig pad vormt het bekendste deel uit de Yoga Sutra’s. Maar wist je dat Patanjali naast de transformatieve weg van het 8-voudig pad een aantal directe paden naar bevrijding beschrijft? Zoals de weg van liefde en devotie in Ishvara Pranidhana en meditatie op AUM. Deze lezing is een verdieping op de Yoga Sutra’s.

Want er is meer! Een belangrijk deel van de Yoga Sutra’s behandelen de ethodes en zienswijzen rondom het ontwikkelen van bijzondere vermogens. Want wat is precies de methode die tot Samadhi leidt en hoe komen bijzondere vermogens (Siddhi’s) daarbij tot ontwikkeling?

En…. hoe verloopt het proces van de finale bevrijding van de yogi? Want de diepe verbinding met het Zuiver Bewustzijn in de staat van Samadhi is niet het einddoel van de Yoga Sutra’s. De uiteindelijke bevrijding van de yogi staat beschreven in deel vier, genaamd Kaivalya, dat Éénwording betekent. Een prachtig mooi deel dat diep inzicht verschaft in het proces van ‘Dharma Mega Samadhi’, ofwel de uiteindelijke bevrijding van de yogi die leidt tot het permanent gevestigd zijn in de Werkelijkheid die Louter Bewustzijn is. Hoe mooi is dat!

Deel vier maakt ook duidelijk dat alle voorbereidende stappen van het 8-voudig pad tot Zelfrealisatie leiden. Zo leidt bijvoorbeeld het beoefenen van ongehechtheid (Vairagya) tot super ongehechtheid (Para-Vairagya) en tot het steeds subtieler worden van de yogi. Deze hogere expressie van sutra’s vinden we overal in de Yoga Sutra’s terug. En daar gaat deze lezing op in. Hoe iedere in deze sutra beschreven methode tot transcendentie en subtiliteit in jezelf kan leiden, wat daarvoor nodig is, welke thema’s belangrijk zijn en wat dat voor jezelf kan betekenen.

Zo leidt bijvoorbeeld de hogere expressie van de prachtige sutra ‘Ishvara Pranidhana’, dat is liefde en overgave aan Bewustzijn (Bhakti yoga), tot de hoogste Verlichting en het is een prachtige directe weg naar Zelfrealisatie op zich. Een andere directe weg naar Zelfrealisatie die Patanjali beschrijft is meditatie op het heilig AUM. Want deze hele wereld is geschapen en wordt in stand gehouden door trilling, en AUM is het alles doordringende geluid van het Bewustzijn zelf. Dit kennen we ook vanuit de mantra leer en vinden we terug in de Yoga Sutra’s!

Uiteindelijk leidt yoga tot een mystieke innerlijke ervaring en opgaan in Vreugde die niet persoonlijk is maar het Bestaan-Zijn-Gelukzaligheid (Sat-Chit-Ananda) of Bewustzijn zelf en niet alleen maar een ‘niet-denken’ exercitie!

Deze lezing biedt een verdieping op de Yoga Sutra’s en geeft inzicht in de verborgen geheimen uit deze prachtige sutra!

Onderwerpen in deze lezing

  • Een uiteenzetting van verborgen geheimen en minder belichte delen van de Yoga Sutra’s
  • Verdiepingen uit de Yoga Sutra’s zoals Bhakti yoga (de weg van liefde en devotie) siddhi’s (bijzondere vermogens), hoe karma werkt in relatie tot neigingen en patronen (vasana’s en samskara’s) hoe de finale bevrijding van de yogi plaats vindt en meer!
  • De visie van Patanjali op onder meer ego, ongehechtheid en onwetendheid
  • Hoe je de Yoga Sutra’s in je dagelijks leven kunt toepassen
  • De lezing geeft je zowel inzicht in de achterliggende filosofie als een praktische benadering met voorbeelden die in ons dagelijks leven toepasbaar zijn!
  • Ruimte voor uitwisseling en dialoog!

Je hoeft geen voorkennis te hebben, de lezing begint met en korte introductie van de Yoga Sutra’s.  Mensen die het fijn vinden om vooraf voorbereidende informatie over de Yoga Sutra’s toegestuurd te krijgen kunnen dit aangeven.  

De lezing wordt gegeven door: José van der Loop
Wanneer – donderdag 26 januari 2023 van 19.30 – 21.30 uur
Waar – online via Zoom
Kosten – 15 euro – na betaling via Tikkie ontvang je een Zoom link. Heb je geen Tikkie geen probleem: je krijgt dan een factuur.
Aanmelden kan via

Je ontvangt achteraf een samenvatting van de lezing en links naar geschriften, methodes, filmpjes die tijdens de lezing besproken worden.