TVN Home » Nieuwsbrief » José van der Loop over ‘De Sadhana Chatushtaya: het viervoudige pad van Advaita Vedanta’

José van der Loop over ‘De Sadhana Chatushtaya: het viervoudige pad van Advaita Vedanta’

31 augustus 2023

Deze online lezing via Zoom wordt gegeven door José van der Loop www.yogafilosofie.nl in samenwerking met de Theosofische Vereniging in Nederland www.theosofie.nl 

De grondlegger van Advaita Vedanta, de filosoof Adi Shankara uit de 8e eeuw na Christus, heeft in zijn beroemde geschrift en meesterwerk: ‘Het kroonjuweel van onderscheidingsvermogen’ een viervoudig pad naar bevrijding opgenomen: de ‘Sadhana Chatushtaya’. Dit is een louterend pad voor de mens om los te komen van de persoonlijkheid of het ego. De Sadhana Chatushtaya is geworteld in de tijdloze wijsheid van Jnana Yoga en de Vedanta en onthult een pad dat de weg vrijmaakt naar Zelfrealisatie. Dit pad naar innerlijke bevrijding voert langs een aantal stappen: – het onderscheiden van illusie en Waarheid – onthechting – kwaliteiten als innerlijke vrede, boven de dualiteit uitstijgen, en vertrouwen dat er inderdaad een Oneindig Bewustzijn, Werkelijkheid of Brahman is – en een intens verlangen naar bevrijding In deze lezing krijg je naast een uiteenzetting van de Sadhana Chatushtaya ook praktische aanwijzingen en voorbeelden van leraren die ons voorgingen. Van Ramana Maharshi tot Prajnaparamita, Krishnamurti en vele anderen. De Sadhana Chatushtaya biedt ons hiermee een geweldig, praktisch en spiritueel pad volgens de klassieke Vedanta. Dit pad wordt vaak in verband gebracht met klassieke non-dualistische Advaita Vedanta. Het is een pad dat we direct in ons eigen leven toe kunnen passen en een belangrijke praktijkbeoefening voor degene die geïnteresseerd is in het klassieke pad van Advaita Vedanta. Onderwerpen van de lezing: – Inleiding Advaita Vedanta en ‘Het Kroonjuweel van onderscheidingsvermogen’ van Shankara – Uiteenzetting van het viervoudig pad van de Sadhana Chatushtaya, de verbanden en logische opvolging en onderlinge verbondenheid van de vier stappen – Mooie en sprekende voorbeelden, inzichten en aanwijzingen van verschillende leraren en geschriften – Ruimte voor vragen en dialoog Je ontvangt achteraf een samenvatting van de lezing en links naar geschriften, methodes, filmpjes die tijdens de lezing besproken worden. Je hoeft geen voorkennis te hebben. Meer informatie vind je op www.yogafilosofie.nl onder agenda. De lezing wordt gegeven door: José van der Loop. Datum: maandag 9 oktober 2023 Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur Kosten – 15 euro – na betaling via Tikkie ontvang je een Zoom link Locatie: online via Zoom Aanmelden via:

Op 4 december 2023 zal José haar volgende online lezing houden getiteld Zelfrealisatie door Transformatie
U zult hiervan op de gebruikelijke wijze tijdig geïnformeerd worden dmv mailings, facebook, de websites en nieuwsbrieven van de Theosofische Vereniging en Yogafilosofie.