Het geheim van Elysion – 45 jaar studie naar nabij-de-dood-ervaringen, over bewustzijn in liefde zonder waarheen
Door onder andere Pim van Lommel, Eben Alexander, Bruce Greyson, Hans Gerding, Ineke Visser, Rico Sneller en Odette de Theije
427 Pagina’s | 2020 | Hardcover | Uitgeverij Van Warven, Kampen |ISBN: 9789493175440
Een nabij-de-dood-ervaring (NDE) is een overweldigende confrontatie met de onbegrensde dimensies van ons bewustzijn. Met deze woorden beschrijft publicist en onderzoeker Pim van Lommel de bijzondere bewustzijnservaringen die volgens de huidige materalistische wetenschap niet mogelijk zijn. Naar schatting hebben ruim 50 miljoen mensen in de wereld een NDE gehad. In Europa zijn er waarschijnlijk 20 miljoen mensen met een NDE, ongeveer 4,2% van de bevolking, zoals uit onderzoek is gebleken. In Nederland zijn er enkele honderdduizenden mensen met een NDE.
In Het geheim van Elysion komt een veertigtal auteurs aan het woord uit België, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Ze delen hun visie op tal van aspecten die te maken hebben met de relatie tussen hersenen en bewustzijn, met de verhouding tussen leven en dood, hemel en aarde. Onder de auteurs bevinden zich (inter)nationale experts als Bruce Greyson, Eben Alexander en Peter Fenwick. Steven Laureys en Raymond Saerens staan voor de Belgische inbreng. Aan Nederlandse zijde geven Pim van Lommel, Hans Gerding, Titus Rivas, Ineke Visser en Rinus van Warven acte de présence.
Tussen de meer wetenschappelijke bijdragen treft u ook tal van ervaringsverhalen van mensen die een NDE hebben gehad. Zij zijn de mensen die na een levensbedreigende crisis een buitengewone ervaring in hun bewustzijn hebben gemeld. In alle bijdragen worden de effecten beschreven die de NDE heeft op mensenlevens. Wat vijvenveertig jaar internationaal onderzoek heeft opgeleverd, is het inzicht dat deze ervaring het leven van mensen fundamenteel verandert.
Maar dat niet alleen. Hoe heeft de NDE überhaupt onze kijk op de wereld beïnvloed? Dertig jaar geleden stootke de belevingswereld van de NDE-er niet met de algemeen geldende opvattingen over leven en dood en met de gevestigde wetenschappelijke en religieuze (kerkelijke) paradigma’s. Wat was er toch met de NDE-er aan de hand? Nu – dertig jaar later – is de vraag waarom de mainstream-weternschap niet ziet wat de NDE-er ziet. En wat ziet die NDE-er? Misschien is dat wel Het geheim van Elysion.
Filosofische Bespiegelingen rond Spiritualiteit
Door Prof. J.L.F. (Hans) Gerding.
16 Pagina’s | Rede uitgesproken ter gelegenheid van zijn afscheid als bijzonder hoogleraar Metafysica in de Geest van de Theosofie, vrijdag 1 feb. 2013 | Booklet | Universiteit Leiden | Geen ISBN.
Bij spiritualiteit en mystiek gaat het in de eerste plaats om ervaringen. Die ervaringen maken deel uit van een heel spectrum van verschillende soorten buitengewone ervaringen. Wie in de filosofie op zoek gaat naar beschouwingen over dit onderwerp, wordt rijkelijk beloond. Veel belangrijke filosofen hebben erover geschreven. Plato beschreef, als slotaccoord van zijn Politeia, een bijna-doodervaring die overeenkomt met wat mensen vandaag de dag nog steeds rapporteren. Plotinus had visioenen die van grote invloed waren op zijn filosofie. Kant heeft een boek geschreven over de buitengewone ervaringen van de mysticus Swedenborg. Schelling schreef na de dood van zijn vrouw een boek over contact met de geestenwereld. Schopenhauer zag buitengewone ervaringen als het empirische bewijs voor zijn metafysica. Nietzsche rapporteerde ervaringen die men terug vindt bij mensen, die kundalini-yoga beoefenen. En zo zijn er nog velen toe te voegen aan deze opsomming.
Van de ‘Backflap’:
” In alle culturen, vroeger en nu, worden buitengewone ervaringen massaal gereporteerd. Wie zich verdiept in de wijsheidstradities, wijsbegeerte, kunst, psychologie, psychiatrie, geschiedenis en antropologie, kan er niet omheen. Wat mensen in hun buitengewone ervaringen beleven is het overschrijden van grenzen: leven en dood, ruimte en tijd, en grenzen van de vertrouwde identiteit. Buitengewone ervaringen spelen niet alleen een grote rol bij zingeving en creatieve processen, maar ook bij psychopathologie. Juist de samenhang in en de verschillen tussen die uitersten kunnen ons veel leren. In het onderzoek op dit terrein vullen wijsbegeerte, (empirische) wetenschap en kennis van ervaringsdeskundigen elkaar aan. Dit werkveld is bovendien maatschappelijk zeer relevant en urgent. “
Filosofische implicaties van grensoverschrijdende ervaringen
28 blz. | Brochure | Universiteit van Leiden, 2005
Rede uitgesproken door prof.dr. J.L.F. Gerding, bij het aanvaarden van het ambt van bijzonder hoogleraar metafysica in de geest van de theosofie aan de Universiteit van Leiden op 4 februari 2005.
Wilde beesten in de filosofische woestijn – Filosofen over telepathie en andere buitengewone ervaringen
187 blz. | Paperback | Uitgeverij Ten Have, 2011
Wetenschappers nemen ‘paranormale ervaringen’ nauwelijks serieus. Vroeger was dat anders. Het concept ‘paranormaal’ bestond niet eens. Voor filosofen als Kant, Schopenhauer en Bergson waren het hooguit bijzondere, intrigerende ervaringen. William James, die uitgebreid studie maakte van spiritistische mediums, noemde ze ‘wilde beesten in de filosofische woestijn’.
Dit boek maakt duidelijk dat voor veel filosofen – van Kant tot Derrida – omstreden verschijnselen als telepathie en helderziendheid een serieus studieobject vormen. De auteurs bestuderen veelzeggende teksten van filosofen die tot nu toe weinig aandacht kregen. Ze laten zien hoe elk van deze denkers op eigen wijze een serieuze interpretatie probeerde te geven van zulke ervaringen, die op het eerste gezicht ons begrip te boven lijken te gaan. Dr. Hein van Dongen is filosofisch consulent, docent en onderzoeker voor diverse instellingen. Prof.dr. Hans Gerding is directeur van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht en bijzonder hoogleraar Metafysica in de geest van de theosofie aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden. Dr. Rico Sneller is universitair docent Wijsgerige ethiek aan het Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen.